Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Pentru a continua navigarea, avem nevoie de acceptul dvs. ACCEPT

Despre drone: De la achiziție până la primele zboruri

13/04/2018
de catre Administrator ColorMall.ro
blog-despre-drone

Dronele sunt noile gadgeturi cool care au ajuns atât în atenția fotografilor ori pasionaților de fotografie, cât și a iubitorilor de tehnologie curioși să testeze tot ce e nou. În ultimii ani numărul de drone vândute la noi în țară a crescut considerabil, la fel și cel al înmatriculării lor: în luna noiembrie erau înregistrate aproape 1.000 de drone la AACR, 300 doar din iulie și până atunci.

Există o discuție interminabilă despre legislația dronelor și despre cât de necesară e înmatricularea. Legile încă nu sunt adaptate în totalitate și procedurile pentru obținerea aprobărilor de zbor în anumite zone sunt greoaie. Totuși, reglementările sunt absolut necesare (România funcționează și pe baza prevederilor Uniunii Europene în acest sens) și se dovedesc a fi utile în prevenirea accidentelor.

Kit TV LED Backlight ambiental cu alimentare USB
(vezi produsul - AICI)

Kit LED Backlight

Așa că în acest articol vă voi prezenta situația pentru legislația în vigoare, fără a intra în detalii despre cât de rele sau bune sunt anumite aspecte. Sunt pași care trebuie – sau e recomandat – să fie făcuți pentru a zbura legal. Primii sunt chiar simpli, așa că nu-ți face griji.

Mi-am luat dronă. Care sunt pașii pentru a intra în legalitate?

Primul pas pe care trebuie să-l faci e să înmatriculezi drona. Dacă nu are sub 500 de grame, atunci trebuie să înregistrezi la AACR ca să zbori legal cu ea.

Pe scurt: completezi un formular cu datele dronei, plătești taxa de 90E + TVA, trimiți documentele pe e-mail, aștepți confirmarea și aprobarea, te prezinți cu drona la AACR în București (sau împuternicești pe cineva – drona trebuie să ajungă fizic la ei) unde se adaugă un chip și îți este oferit certificatul de înmatriculare. Chip-ul este unul inactiv, care se activează doar în momentul în care e scanat. E acolo ca drona să poată fi identificată în cazul în care se pierde, de exemplu.

Gust desavarsit, cafea Italiana in capsule sau pad-uri pentru orice espressor
(vezi produsele AICI)

Capsule Cafea

Cum zbor legal cu drona?

Dacă zbori în afara localităților, e suficient să anunți zborul telefonic (Centrul de Operațiuni Aeriene – 021 315 01 05) și să furnizezi informațiile cerute: zona de zbor, intervalul orar, numărul de înmatriculare al dronei, datele tale de contact. De ce? E o măsură care previne accidentele. E vorba de avioane ultraușoare ori elicoptere care ar putea zbura în momentul respectiv în acea zonă. Chiar dacă pare inofensivă, impactul unei aeronave cu o dronă n-ar avea un final fericit.

Recomand ca înaintea fiecărui zbor efectuat să suni și să îl anunți. Lucrurile se complică dacă vrei să zbori în localități. Aici ai nevoie de două aprobări: una de la MApN prin care primești acordul fotografierii/filmării de la înălțime a zonelor alese de tine și una de la AACR care permite zborul sub înălțimea minimă de siguranță, adică sub 150m.

N-aș vrea să te descurajez, dar e destul de complicat să îndeplinești toate condițiile, ținând cont că decolarea și aterizarea în intravilan nu sunt permise conform unei hotărâri de guvern. Când vine vorba de localități mai mici șansele cresc, dar chiar și așa trebuie să te asiguri că pe raza zborului nu sunt instituții care nu pot fi fotografiate. În același timp este interzis și zborul deasupra zonelor dens populare, definite ca zone cu clădiri rezidențiale sau unde zone se adună foarte mulți oameni.

Consumabile pentru imprimante laser sau inkjet la preturi INKredibile
(vezi produsele AICI)

Consumabile birou

Aici mai e de lucru. Dar România-i o țară frumoasă, nu? Și mare! Așa că-s suficiente locuri extravilane unde să te poți distra în voie cu drona. Iar dacă ai de gând să zbori în afara țării, găsești aici informații despre legislația din alte țări ale Uniunii Europene.

5 ponturi esențiale pentru fotografierea cu drona

Acum că am parcurs primele etape, iată câteva ponturi care îți pot fi utile atunci când vrei să fotografiezi cu drona:

Fă câteva zboruri de probă și obișnuiește-te cu comenzile. Cel mai important: ai grijă la orientarea dronei. Atunci când o îndepărtezi de tine comenzile vor fi obișnuite, dar la întoarcere ele se vor inversa. Nu te grăbi.

Accesorii Audio de calitate pentru masina ta!
(vezi produsele AICI)

Accesorii audio

Întoarce drona când acumulatorul scade sub 30%, mai ales la început. Ia în calcul să ai întotdeauna suficientă baterie pentru întoarcerea dronei la tine. Și nu uita că drona urcă mai rapid decât coboară.

Cerul mai e limita acum. Deși nici el. Poți încadra oricum vrei din dronă, iar tocmai asta devine provocarea cea mai mare. Caută linii ori simetrii, diagonale, treimi ori alte puncte cheie care să dea putere cadrului. Profită și de birds-eye view, cadrele realizate perpendicular cu pământul, vrei găsi niște compoziții interesante.

Folosește un filtru de polarizare, îți va fi foarte util.

Nu te speria dacă drona se deconectează în timpul zborului. Funcția Return-to- Home de pe dronele DJI (există și pe alte drone) îți va aduce drona în siguranță la locul de decolare (de asta e important să fii sigur că ai întotdeauna baterie suficientă). De cele mai multe ori drona se va reconecta singură, rapid.

Sursa articol: blog.f64.ro

Comment-uri

Nici o postare găsită

Adauga mesaj